Bugünkü yazımızda "İşyeri Hekimi Nasıl Çalışır?", sorusunu yanıtlayacağız.
İşyeri Hekimi Nasıl Çalışır?

İşyeri hekimleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikaya sahip olan hekimler olarak belirlenmiştir. İşyerlerinde sağlık ve güvenliği artırmaya yönelik getirilen uluslararası standartlardaki kanun ve düzenlemelere uygunluk sağlamak için iş güvenliği uzmanları ile beraber çalışmaktadırlar. İşyerindeki sağlık gözetimi ile ilgili çalışmaların kaydedilmesi, işyerinin yasal sorumluluklarını yerine getirdiğinin denetimi, sağlık uygulamalarının ve muayenelerin yapılmasının sağlanması, işe girişte ve sonrasında periyodik muayenelerinin yapılması, sağlık raporlarının hazırlanması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu'na ve saha denetlemelerine katılım gibi hususlar temel çalışma konuları olarak belirlenmiştir.
İşyeri Hekimi Bulundurmak Zorunlu mu?
Yapılan bütün çalışmaların sonucu ile beraber işçilerin sağlıkları ve güvenliğinin korunması üzerine bazı kanun ve hükümler ortaya çıkmıştır. Özellikle de sıklıkla yaşanan iş kazalarının ardından iş güvenliği ile ilgili birçok farklı uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalardan bir tanesi de işyeri hekimi uygulaması olarak bilinmektedir. Bazı işyerlerinde işyeri hekiminin bulunması zorunlu hale gelmiştir.
İşler ve işyerleri tehlike boyutuna göre üç sınıfa ayrılmaktadır. İşyerinin hangi tehlike sınıfında olduğu fark etmeden işyeri hekimi bulundurması gerekiyor. Kanunla desteklenen bir madde olduğundan, bu yükümlülüğe uymayan işverenlere ciddi miktarlarda para cezası uygulanmaktadır.
İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri Nelerdir?
İşyeri hekiminin bir işyerinde çalışma süresi, çalışan işçi sayısına bağlılık gösterdiğinden işyeri hekimleri yarı veya tam zamanlı çalışabilmektedirler.
İşyeri Hekiminin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İşverene, iş sağlığı konusunda rehberlik ve danışmanlık üstlenmek.
Çalışanların işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini yapmaktır.
Çalışanlara genel sağlık konularında eğitim vermek.
İşin yürütümündeki ergonomik ve psikososyal riskleri değerlendirerek, iş ile işçinin uyumunu sağlamaktır.
İş sağlığı ve güvenliği kurulu çalışmalarına katılmak.
İşyerindeki gözetim ve denetim sistemi çalışmalarına katılmak.
Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları, duş ve tuvaletlerin bakımı ve temizliği hususunda gerekli kontrolleri yapmaktır.
İş güvenliği öncülüğünde yapılan risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak.
İşyerindeki risklerin değerlendirilmesi ve önlenmesi ile ilgili kurallara uygun koruyucu sağlık muayeneleri.
Gece vardiyaları da dâhil olmak üzere işçilerin sağlık gözetimini yapılması.
İşyerindeki genel hijyen koşullarını denetlemek.
Yıllık çalışma planı hazırlamak.
Nasıl İşyeri Hekimi Olunur?
İşyeri hekimi olabilmek için en önemli belge tabii ki de bir hekim diplomasına sahip olmaktan geçiyor. Doktorluk bölümünün ne olduğu işyeri hekimi olmaya ve bu görevi yapmaya engel bir durum olmamaktadır. Yani herhangi bir alanda doktor olan kişi yapılacak başvuruların ardından işyeri hekimi olabilmektedir.
İşyeri hekimi olabilmek için bakanlığın belirlemiş olduğu sınavlara girerek belli seviyede yeterli olan puan almak gerekmektedir. Ayrıca yine bakanlık tarafınca yetkilendirilmiş olan yerlerden iş sağlığı ile ilgili ve güvenliği alanında işyeri hekimliği eğitimi almak gerekiyor. Bazı durumlarda ise herhangi bir sınava girmeden işyeri hekimi olabilmek mümkündür.
İşyeri Hekimliği Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
İşyeri Hekimliği Sertifikası geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Beş yılın dolmasına 60 gün kala İSGKATİP ’ten sertifika yenileme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem için; İSGKATİP’ te sertifikalar bölümünde “Vize” sekmesinden başvuru yapılmaktadır. “Vizeler” butonunun aktif hale gelmesi için öncelikle “Sertifikalar” bölümünden vize yaptırılacak belgenin seçilmesi ardından sağ tarafta çıkan sertifika türü ve bilgilerinin yer aldığı satırın seçilerek mavi renge dönmesi gerektiği bilinmektedir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58