
İSG Eğitimleri Nelerdir? Sorusu bir çok işveren ve çalışan tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda bu sorunun yanı sıra Çalışanların İSG Eğitimleri Ne İşe Yarar? İSG Eğitimleri Nereden Alınır? Sorularını da yanıtlayacağız.
İSG Eğitimleri Nelerdir?
İSG Eğitimleri Nelerdir? Sorusunun cevabı;
Bir İşyerinde çalışmakta olan kişilere Esas iş güvenliği prensiplerini ve meydana gelebilecek iş kazalarından nasıl korunabileceklerini öğretmek, uygulanacak proaktif önlemler hakkında çalışana farkındalık oluşturmak, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için oluşturulan bir temel eğitimdir.
İSG Eğitimleri çalışanlara;
İş güvenliğinin "İş Ahlakı" olarak yer edinmesi,
Çalışanların iş güvenliği hakkında yetkinliklerinin arttırılması,
İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgilerinin pekiştirilmesi hedeflenmektedir.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde 17. Maddede yazılan “Çalışanların Eğitimi” konu başlığında:
“İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.“
Kanunda yazıldığı üzere gerekliliği ve yasal sorumluluğu belirtilen Çalışanların İSG Eğitimleri bir iş yerinde çalışanlar için muhakkak alması gereken eğitimlerdir. Peki Çalışanların İSG Eğitimleri Ne İşe Yarar?
Çalışanların İSG Eğitimleri Ne İşe Yarar?
Çalışanların İSG Eğitimleri Ne İşe Yarar? Sorusunun cevabını bir tablo halinde göstereceğiz.
Çalışanların İSG Eğitimleri Ne İşe Yarar? :
➡️ Bir işyerinde çalışanlara kendi güvenlikleri için çalışmakta oldukları yerde hangi kurallara uyması gerektiği ile ilgili farkındalık oluşturur. |
➡️ Çalışanlara meydana gelebilecek İş kazaları ve Meslek hastalıklarının önüne geçebilmek için almaları gereken proaktif önlemlerin önemi benimsetilir. |
➡️ Çalışanların sadece kendilerini düşünmeyip empati duygusu geliştirilerek bireysel hataların veya doğruların iş arkadaşlarını da doğrudan etkileyeceğinin önemi pekiştirilir. Bu da çalışanlar arasında sosyal sorumluluk duygusunu arttıracaktır. |
➡️ İşverenlerin çalışanlar için daha güvenli bir çalışma alanı yaratmasını sağlayacaktır. |
İSG Eğitimleri Nereden Alınır?
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa istinaden bir işveren bünyesinde çalıştırdığı personele İSG Eğitimleri vermek zorundadır.
İşveren İSG Eğitimleri ni kendisi yerine getiremiyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir Kariyer Enstitüsü™ iştiraki olan Temelisg.com.tr gibi eğitim kurumlarından Temel İsg Eğitimi aldırmalıdırlar.
Çalışanlara verilecek olan İSG eğitimleri nin süresi eğitim verilecek kurumun işyeri tehlike sınıfına göre farklılık gösterir.
Buna göre İSG Eğitimleri kapsamında Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik de belirtildiğine göre;
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa 16 saat Temel İsg Eğitimi,
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa 12 saat Temel İsg Eğitimi,
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa 8 saat Temel İsg Eğitimi alması gerekir.
İSG Eğitimleri Nelerdir? | 2023 Konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir. Kariyer Enstitüsü, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 13 yıldır binlerce kişinin İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Fark edin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58