
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? Sorusunun cevabını birçok insan merak etmektedir. Bu yazımızda bu soruya cevap verdik. Bunun yanı sıra İş Sağlığı Ve Güvenliği Neden Önemlidir? İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı Ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı Nedir? İş Sağlığı Ve Güvenliğini Kim Yapar? Ve Temel İSG Eğitimi Nelerdir? Konularına yer verilmiştir.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği:
İşyerlerinde yapılan iş nedeniyle ortaya çıkabilecek insan sağlığını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek olaylardan çalışanın ve işverenin korunmaları için yapılan çalışmaların tamamına verilen isimdir. Alınabilecek önlemlerin yanı sıra çalışma ortamında var olan sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi yönünde sistemlerin oluşturulması da İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları içinde yer almaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği, her meslekte yer alan işveren ve çalışanın işyerlerinde daha sağlıklı ve güvenlikli bir ortamda çalışmalarını amaçlamaktadır. Aynı zamanda işyerlerinde kişileri sağlık ve güvenlik konular hakkında eğitimler verilerek iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşması sağlanmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimi altında yapılmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı son açıklamaya göre 2022 Haziran ayında; sanayi, inşaat ve ticaret- hizmet sektöründe çalışan kişi sayısı 14 milyon 604 bin 708 olmuştur. Bu veriler bize İş Sağlığı ve Güvenliği nin ne kadar önem arz ettiğini göstermektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği neden önemli? Konusunu kısaca 3 maddede açıklayabiliriz:
➡️ Çalışanları, yaptıkları işten dolayı oluşabilecek kaza ve hastalıklardan korumak. |
➡️ İş yerindeki yapılan üretim ve hizmetin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak. |
➡️ İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlara karşı hazırlık yapılarak önceden önlem almaktır. |
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
İş Sağlığı ve Güvenliği konusu 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, ile gündemimize girmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun amacı; işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği nin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına İş Sağlığı ve Güvenliği politikaları kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amaçları Nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliğin temel amacı; çalışma ortamında yapılan işten dolayı meydan gelebilecek iş kazalarını minimuma indirmektir. İş sağlığı ve güvenliği politikaları kapsamında iş yerlerinde insan sağlığının ve güvenliğini tehdit unsurları tespit edilmeli ve yok edilmelidir.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, gözle görülür çok tehlikeli işlerde değil her meslekte ve her iş yerinde çalışma ortamını ergonomik hale getirmek için yapılır.
İş sağlığı ve güvenliği nin amaçları MEGEP tarafından yayınlanan İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı makalesinde yer almaktadır. İş sağlığı ve güvenliği nin amaçları şunlardır:
Çalışanlara en yüksek sağlıklı ortam sunmak
Çalışma koşullarının olumsuz etkilerinden onları korumak
İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu sağlamak
İş yerlerindeki riskleri tamamen ortadan kaldırmak ya da zararları en aza indirebilmek
Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak
Çalışma verimini artırmak
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasından Kim Sorumludur?
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen iş kazaları iş sağlığı ve güvenliğine verilmesi gereken önemi bir kez daha ortaya koymuştur. İşyerlerinde yaşanacak kazalara karşı gerek işveren gerekse de çalışanlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğinden sadece işveren, çalışan veya iş güvenliği uzmanı sorumludur demek yanlış bir ifade olacaktır.
İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği politikalarını yerine getirecek kişi iş güvenliği uzmanıdır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda yer alan iş güvenliği uzmanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurum ve kuruluşlarda çalışma hayatının denetlemek üzere yetkilendirilmiş kişidir.
İş güvenliği uzmanı:
İş Sağlığı ve Güvenliği lisans ve ön lisans,
Mühendislik ve Mimarlık fakülteleri,
Fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun olmalıdır.
Bu bölümlerden diplomaya sahip olan kişiler ÖSYM tarafından gerçekleştirilen İSG Sınavından geçer puan almalıdır.
İş güvenliği uzmanını olmayan isteyen kişiler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkili kurumlarda eğitim almalıdır. Bunun için kaliteli İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sunan Kariyer Enstitüsü kurumunu tercih edebilir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Nelerdir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi; her çeşit iş yerinde çalışanlara ve işverenlere iş güvenliği hakkında temel bilgiler verilerek oluşabilecek iş kazalarına karşı alınacak tedbirlerin yanı sıra daha güvenli bir iş ortamında olması gerekenlerin anlatıldığı temel eğitimdir.
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu Madde 17’de yer alan “Çalışanların Eğitimi” başlığında:
“6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanuna göre çalışanların eğitimi İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.”
İşyerinde çalışanların temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi alması ile hükümlü kişi işverendir. İşveren kendi Temel İSG eğitimini çalışanlarını veremiyorsa çalışanlar için Çalışma ve Sosyal Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir Kariyer Enstitüsü iştiraki olan Temelisg.com.tr kurumundan Temel İSG Eğitimi alabilir.
Temel İSG Eğitimi genel başlıkları şunlardır:
Genel konuları
Sağlık konuları
Teknik konuları
Diğer konular
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim süresi işyerinin tehlike sınıfında göre değişiklik göstermektedir. Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik tarafından belirlenen iş sağlığı ve güvenliği eğitim süreleri şöyledir:
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde | Yılda en az bir defa 16 saat Temel İsg Eğitimi |
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde | İki yılda en az bir defa 12 saat Temel İsg Eğitimi |
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde | Üç yılda en az bir defa 8 saat Temek İsg Eğitimi almalıdır. |
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? | 2023 Konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir. Kariyer Enstitüsü, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 13 yıldır binlerce kişinin İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Fark edin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58