
Merhaba bugün sizlerle İş Sağlığı ve Güvenliği konusunu paylaşacağız. İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı Ne Zaman? Ve İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı Ne Zaman? Konuları yazımızda yer almaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği son zamanlarda iş hayatının vazgeçilmez konusu haline gelmiş ve çalışma hayatında her geçen gün değerini arttırmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği alanı işyerinde bulunan çalışanlara daha sağlıklı ve güvenli bir ortam sunmak için yapılan çalışmaların tamamını ifade etmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kısaca; çalışma ortamında iş nedeniyle meydana gelebilecek kazaların önlenmesini amaçlamaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları her meslekte bulunan işveren ve çalışanların, sağlıklı ve güvenli işyerlerinde çalışmalarını amaçlamaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği konusu 2012 yılında yürürlüğe giren 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile önem kazanmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yapılan çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetimi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nun amacı Madde 1’de yer almaktadır. Buna göre İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu nun amacı şöyledir:
“İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.”
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
İşyerlerinde; İş Sağlığı ve Güvenliği alanında uygulamaları İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve İşyeri Hemşiresi olan kişiler yapmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı bu yazımızda isterseniz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Sorusunu da yer verelim.
İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışmalar yapmak isteyen kişilerin belirli bölümlerden mezun olması gerekir.
Maalesef üniversite mezunu olan her kişi İş Güvenliği Uzmanı olamıyor. İş Güvenliği Uzmanı olarak görev almak isteyen kişilerin;

Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri,
Teknik Eleman Yetiştiren Bölümler,
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü; lisans ve ön lisans programı,
Fen-Edebiyat Fakülteleri; biyoloji, kimya ve fizik bölümlerin herhangi birinden mezuniyet belgesi bulunmalıdır.
Mezuniyet belgesi şartının yerinde getiren adayları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş KARiYER ENSTiTÜSÜ™ Eğitim Kurumundan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi alması gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi nin tamamlayan kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı na katılarak geçerli not almalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı nda başarılı olan kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nı alabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumları aracılığı ile verilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi toplam 220 saatten oluşmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin içeriğinde teorik ve uygulama eğitimini barındırmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi:
90 saat Asenkron(offline) Eğitim
90 saat Senkron (online) Eğitim
45 saat Uygulama Eğitim olarak üç ayrı aşamadan meydana gelmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı Ne Zaman?
KARiYER ENSTiTÜSÜ™ Eğitim Kurumundan İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu alan kişiler İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı na girmeye hak kazanırlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı ÖSYM tarafından her yıl iki kere yapılmaktadır. 2023 yılı içerisinde ilk İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı 02 Nisan 2023 tarihinde yapılacaktır. 2023 yılının ikinci ve son İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı 10 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecektir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı toplam 50 sorudan oluşmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı nda kişilerin 50 soruyu çözmesi için 75 dakika verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı ndan başarılı olmak isteyen kişilerin 50 soru içerisinden en az 35 soruya doğru cevap vererek 70 puan alması gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almak isteyen kişilerin ilk olarak KARiYER ENSTiTÜSÜ™ Eğitim Kurumundan İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu nu alması gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu nu tamamlayan kişiler ikinci adım olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı ndan en az 70 puan almalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavında başarılı olan kişiler “İSG Sınavını Kazandım, Ne Yapmalıyım?” yazımızın içeriğinde bulunan adımları takip ederek İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası na ulaşabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği | 2023 Konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir. Kariyer Enstitüsü, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 14 yıldır binlerce kişinin İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Fark edin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 369 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 346 224 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58