
Hijyen Belgesi ve Hijyen Eğitimi Nasıl Alınır? Sorusu birçok çalışanın merak ettiği bir konu. Bu konu hakkında kurumumuz uzmanlarına başka sorular da gelmektedir. Hijyen Belgesi nasıl alınır? Nereden alınır? Başvuru esnasında istenilen evraklar nelerdir? Hijyen Belgesi alması zorunlu olan iş kolları nelerdir? Sorgulama işlemi nasıl yapılır? Hijyen Eğitimi nedir? Konu içerikleri nelerdir? Kaç saat? gibi soruların çoğunu bu yazımızda cevaplayacağız.
Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?
2013 Resmi Gazetede Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile birlikte önceden portör muayenesi olarak bilinen belgenin yerine Hijyen Eğitimi mecburi hale getirilerek Hijyen Belgesi alınması zorunlu hale getirilmiştir.
İş yerlerinde personel alımı yapılmadan önce bu belge artık mecburi bir ön koşul haline gelmektedir. Bunun için kişinin önce Onaylı kurslardan Hijyen eğitimi alması gerekmektedir. Bu sayede Hijyen Belgesi alma işleminiz tamamlanacaktır. İlgili işyerinde çalışacak olan personelin önce Hijyen Eğitimi alması belgeyi almaya hak kazanmasına yeterli olacaktır.
Hijyen Belgesini Kimler alabilir? diye bir soru sorarsak: Bunun için herhangi bir mezuniyet şartı aranmamaktadır. Bundan dolayı bu eğitime herkes katılabilir.
Hijyen Belgesi Nereden Alınır?
Yeni bir iş başvurusu yaptınız ve şartlardan biri Hijyen Belgesi. Tabii ki yeni iş başvurusu için değil sadece hali hazır da çalışanlardan da bu belge istenmektedir. Hijyen Belgesine sahip olabilmeniz içinde eğitimden geçmeniz gerekmektedir.
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir kurum aracılığı ile, Hijyen Eğitimi yönetmeliği esas alınarak hazırlanmış bir eğitim programına sahip olan kurslardan alabilirsiniz. Burada önemli bir konuya değinirsek Bakanlık tarafından yetki verilmemiş kurumların dışında alacağınız Hijyen Belgelerinin hiçbir geçerliliği olmayacaktır.
Kariyer Enstitüsü Türkiye çapında mesleki belgelendirme alanında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir kurum olarak liderliğini sürdürmektedir. Kurulduğumuz andan bu yana Türkiye’nin küçük ve büyük çaplı bir çok işyeri çalışanına Hijyen Eğitimi ve Sertifikası sağladık ve halen sağlamaya da devam ediyoruz. Hijyen Eğitimi programımıza kaydınızı yaptırarak eğitim sonunda alacağınız başarı ile Hijyen Sertifikası sahibi olabilirsiniz.
Hijyen Belgesi Başvuru Esnasında İstenilen Evraklar Nelerdir?
İş başvurusu yaptınız ya da şu an çalışmaktasınız. İşyerinden Hijyen Belgesi talep edildi. Burada yapacağınız işlem yetkilendirilmiş bir kurum aracılığı ile Hijyen Eğitimi programına katılmanız olacaktır.
Kariyer Enstitüsü olarak bize yapacağınız Hijyen Eğitimi başvurusunda istenilecek belgeler:
Kimlik Kartı ve Fotokopisi,
Kurs ücretinin yatırıldığına dair dekont,
olacaktır.
Hijyen Belgesi Zorunlu Olan İş Kolları Nelerdir?
Hijyen Belgesi aşağıda belirtmiş olduğumuz iş kollarında zorunlu olup bu iş yerlerinde Hijyen Belgesi olmayan kişiler ilgili yönetmelik gereği çalıştırılamaz! İş kolları:
Gıda üretim tesisleri | Perakende satış yerleri | İnsani tüketim amaçlı sular üreten tesisler |
Doğal mineralli suların üretimini yapan tesisler | Kaplıcalar | Hamamlar |
Saunalar | Berberler | Kuaförler |
Dövme yapan yerler | Pirsing yapılan yerler | Masaj ve güzellik salonları |
Oteller | Moteller | Pansiyonlar |
Okul kantinleri | | |
Hijyen Belgesi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Hijyen Belgesi Sorgulama İşlemi E-Devlet aracılığı ile yapılmaktadır. Sisteme kendi T.C. Kimlik Numaranızla ve şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra ise:
Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama işlemi hizmetine girilerek belgenizi görebilirsiniz.
Belgenizi E-Devlet sisteminde yetkili kurumunuz tarafından barkod işlenmiş haliyle hazırlanmış bir şekilde görmeniz gerekmektedir. Genelde belgeyi alma işlemleri bitimine müteakip bir hafta içerisinde E-Devlet sistemine düşmektedir. Sisteme düşen Hijyen Belgenizi işyerlerine vermek üzere çıktı alabilir yada dijital ortamda kaydedip gönderebilirsiniz.
Hijyen Eğitimi Nedir?
Hijyen Eğitimi, iş yerlerinin şartlarına göre çalışan kişilerin kendi sağlıkları ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak şekilde hizmet sağlamaları amacıyla yapılması gereken eylemlerin ve alınan temizlik tedbirlerinin tamamına hakim bir eğitim olacaktır.
Hijyen Eğitimi Konu İçerikleri Nelerdir?
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği esas alınarak hazırlanan içeriklerde aşağıda belirtmiş olduğumuz konular anlatılmakta olup, eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda görülen başka etkenler ve konular da yer alabilir. KARiYER ENSTiTÜSÜ™ olarak bu konuda Uzman eğitimcilerimiz sürekli güncelliklerini korumaktadırlar. İçerik konuları:
1. Genel Kavramlar ve Mikroorganizmalar
2. Bulaşıcı Hastalıklar;
Virüsler
Bakteriler
Parazitler
Mantarların Genel Özellikleri
Bulaş Kaynakları, Yaptıkları Hastalıklar ve Korunma Yöntemleri.
3. Sterilizasyon, Dezenfeksiyonun Tanımı Ve Yöntemleri
4. Kişisel Hijyen;
El Hijyeni
Diğer Kişisel Hijyenler
Besin Hijyeni
Mutfak Hijyeni
Tuvalet Temizliği
İş Kıyafetleri ve Koruyucu Malzemeler
5. Hijyen Eğitimi Yönetmeliği.
Hijyen Eğitimi Kaç Saat?
İlgili yönetmelikte de belirtildiğine göre alacağınız eğitim 8 saat ten az olamaz. Yani toplam da 8 saatlik bir eğitimin sonunda Hijyen Belgesi (sertifikası) sahibi olmuş olacaksınız.
Hijyen Belgesi ve Hijyen Eğitimi Nasıl Alınır? | 2023 konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.
Kariyer Enstitüsü İSG Eğitim Kurumları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir. Kariyer Enstitüsü, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 13 yıldır binlerce kişinin İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, İşyeri Hekimliği Eğitimi ve İşyeri Hemşireliği Eğitimi almasını sağlamıştır.
Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 346 224 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58