top of page

2022 İsg/1 Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Güncelleme tarihi: 6 May


2022 İsg Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak

Bildiğiniz üzere 2022 İsg/1 sınavı 15 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmişti. 2022 İsg/1 Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? sorusu ise bu günlerde adaylar tarafından merak edilmekte.





İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (2022 İSG) 7 Haziran 2022 tarihinde açıklanacağı belirtilmiştir.

Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasından duyurulacaktır, adayların kendi adresine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyeceği söylenmiştir. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile öğreneceklerdir.



Sonuç bilgisinde doğru/yanlış cevap sayıları ve adayın aldığı puan belirlenecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara bildiri hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacak.

Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacağı kararlaştırılmıştır.


Değerlendirme, her sorunun değeri aynı olmak üzere 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Adayların doğru cevap sayısı ham puanı şeklinde olacaktır.


İş Güvenliği Uzmanlığı Nedir?


İş güvenliği uzmanlığı, 2013’te yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile beraber Türkiye gündemine girmiştir. Bu tarihten önce de iş güvenliği uzmanı çalıştırması gereken firmalar vardı ancak bu firmaların sayısı çok az seviyede idi.


6331 sayılı isg kanunu öncesinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı iş kanunu içerisinde yer alıyordu ve iş yerlerini sanayi ve ticari iş yerleri olarak ayrılıyordu. Bu iş yerlerinden sadece sanayi sınıfında olanlar yani inşaat, maden, tersane, kimyasal ham madde üretimi gibi faaliyet alanındaki firmalarda iş güvenliği kuralları uygulanıyordu.


Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?


İş güvenliği uzmanı olmak için kanunda belirtilen bölümlerinden mezun olmak ve isg kurusunu bitirip isg sınavını kazanmak gerekmektedir.


İş güvenliği uzmanı olmak için en önemli şart üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olunmasıdır ancak üniversitelerin tüm bölümlerinde mezun olanların iş güvenliği uzmanı olması mümkün değildir.


İlgili bölümlerden mezun olanlar iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler:


  • Mühendislik veya mimarlık bölümü

  • Fizik, kimya ve biyoloji bölümü,

  • Teknik öğretmenlik bölümü

  • Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları.


İşletme bölümü mezunları veya lise mezunları iş güvenliği uzmanı olamaz.


İş Güvenliği Uzmanlığı Sınav Geçme Notu


İş güvenliği uzmanlığı sınavı, ÖSYM tarafından her yıl iki defa Mayıs ve Aralık aylarında yapılan bir sınavdır. İş güvenliği uzmanı olmak için yukarıdaki bölümlerden mezun olup ÖSYM tarafından yapılan iş güvenliği sınavında belli seviyede başarılı olunması gerekir.


İş güvenliği sınavı her yıl nisan ve aralık aylarında yapılmakta. Sınav başvuruları ÖSYM’nin sitesinden takip edilebilir ancak başvurular genelde sınavdan 45 gün önce yapılmaktadır.

İş güvenliği sınavı, 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir sınav olarak yapılmakta. Başarılı olmak için en az 70 puan almak gerekmektedir.


İş güvenliği sınavına hazırlanırken bakanlık tarafından yetkilendirmiş iş güvenliği kurslarından birine gitmek ve kurs sonrasında staj yapmak gerekiyor. Kursa katılmayan ve staj yapmayan adayların sınav başvuruları onaylanamaz. Derslerin %90’ı ve stajın tamamına katılmak zorunluluğu vardır.


İş güvenliği uzmanlığı kursu haricinde iş güvenliği eğitimi alabileceğiniz başka kaynaklar da bulunmakta. Bunlar, özel ders veren eğitimciler, konu anlatımlı isg kitapları, geçmiş yıllarda çıkmış sorular ve yönetmelik özetleri olabilmektedir.


İş güvenliği sınavında çıkabilecek tüm soruların dayanağı kanun, yönetmelik, bildiriler ve uluslararası sözleşmelerdir. Tüm bu kaynakların en azından bir defa okunması son derece faydalı olmaktadır.


İş güvenliği eğitimi veren iş güvenliği uzmanlığı kursları, adaylara hem teorik hem de uygulamalı eğitim sunmaktadırlar. Gelişen iş güvenliği sektörü sayesinde her ilde iş güvenliği kursu bulmak mümkün olmakta.


İş güvenliği uzmanlığı eğitimi veren kursları seçerken dikkat edilmesi gereken konu, kursun eğitmen kadrosunun hem akademisyen hem de saha uygulamalarını bilen karma bir kadrodan oluşması gerekliliğidir.


Günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerimizde, daha güvenli bir ortamda çalışmak her insanın hakkıdır. Dolayısıyla her türlü güvenlik önleminin alınması gerekmekte. Güvenlik önlemlerinin alınması ve düzenli olarak denetimlerinin yapılması iş güvenliği uzmanlarının meslek alanına girmektedir.


İş Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir?


İş güvenliği uzmanları, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam tesis etmekten sorumludur. Bunun için her türlü hizmeti yapmalıdırlar.


İş güvenliği uzmanı, işyerlerinde her türlü risk tespitini yaparak, işçi için tehlike oluşturabilecek durumların önüne geçerler. Bunu aldığı tedbirler ve güvenlik önlemleri ile yapmaktalar. Aynı zamanda aldığı bu tedbir ve güvenlik önlemlerinin de düzenli olarak denetimini gerçekleştirmekteler. İş güvenliği uzmanı riskleri belirledikten ve firma sahibine bildirdikten sonra, herhangi bir yapıcı çözüm üretilmiyor ya da önlem alınmıyor ise, bu durum bakanlığa rapor edilebilir. Eğer bir işyerinde çalışanların hayatını tehdit edecek düzeyde bir tehlike bulunuyorsa, böyle bir durumda iş güvenliği uzmanının işi durdurma görevi bulunmaktadır.


İş Güvenliği Uzmanı Maaşları


İş güvenliği uzmanları özel sektörde çalıştıklarından maaşları enflasyon oranlarına göre belirlenmekte. İş güvenliği uzmanları 3500 TL ile 5000 TL arasına maaş almaktalar.

Çalışma hayatının daha güvenli ve insan odaklı bir ortama kavuşmasını sağlamak için birtakım kanuni tedbirler hayata geçirilmiştir. Yapılan mevzuat düzenlemeleri ile firma ve kurumların iş güvenliği danışmanlık hizmeti almaları zorunlu hale gelmekte. Özellikle çalışma hayatının çok riskli olduğu işletme ve firmalarda iş güvenliği uzmanlarınca verilecek iş güvenliği eğitimleri ve risk analizleri önem teşkil etmekte.


İş güvenliği ile işçi yaralanma ve kazalarının önüne geçilmesi hedeflenmekte. Bu bakımdan firmalarda ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğine dair hususlar iş güvenliği uzmanlarınca belirleniyor. Uzmanlar tarafından risk analizleri yapılır ve olası kazaların önlenmesine dair yapılması gereken rapor halinde yetkili yerlere sunulur. İşletme ile alakalı güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının kontrol edilmesi de iş güvenliği uzmanı tarafınca takip edilmesi gereken görevdir.


İş güvenliği uzmanları tarafınca işyerlerinin denetimi yapılır ve ilgili işyerinde çalışma sürecini riske edecek durumlara müdahale edilmekte. İş güvenliği uzmanı tarafından işletmedeki olası riskler belirlenir ve işletme sorumlusuna bildirilir. Bildirimden sonra gereken tedbirlerin alınması gerekiyor. Eğer firma, iş güvenliğini tehdit edici unsur olarak bildirilen hususlara dair tedbir almıyor ise, bakanlığa rapor edilmekte. İş güvenliği uzmanı tarafından bir iş yerinde yüksek tehdit unsuru oluşturan bir durumun olması durumunda geçici olarak işi durdurma hakkı da bulunur. İş güvenliği eğitimleri, rehberlik ve danışmanlık vazifeleri içerisinde yer alıyor.


 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

bottom of page