İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği, her geçen gün daha fazla önem kazanan bir meslek dalıdır. Çalışma ortamını düzene sokmayı hedef alan bu meslek dalı; işverenlerin, çalışanların hatta işyerine gelen ziyaretçilerin bile sağlığını korumayı hedef alır. İş sağlığı ve güvenliği mesleğini icra eden ve işyerini birçok açıdan düzene sokan kişilere ise “iş sağlığı ve güvenliği uzmanı” denir. İş güvenliği uzmanı, eğitim ile staj programına katılan ve sınavdan başarı elde eden kişilere verilen unvandır. İş güvenliği uzmanlığı eğitimi bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi hem iş hayatına hem de İSG sınavına hazırlık konusunda önemli bir süreçtir.
Kimler İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Almak Zorundadır?
İlk olarak "İş güvenliği uzmanlığı eğitimi kimler alabilir?" sorusuna cevap vermek istiyoruz. İş güvenliği uzmanlık eğitimini; İSG bölümü mezunları, İSG alanında yüksek lisans yapanlar ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler almalıdır. Ancak, iş güvenliği uzmanı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir.
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi için gerekli şartlar arasında aşağıdaki bölümleri bitirmiş olmak yer alır:
-
Mühendislik fakültesi bölümleri
-
Mimarlık fakültesi bölümleri
-
İş sağlığı ve güvenliği lisans ve ön lisans bölümleri
-
Fen - edebiyat fakültesi bölümleri
-
Teknik personel yetiştiren bölümler.
Birçok kişi "İş güvenliği uzmanlığı eğitimi zorunlu mu?" sorusunun cevabını merak etmektedir. İSG mesleğinde görev alabilmek için eğitimlere katılmak zorunludur. Sadece, İSG alanında yüksek lisans yapanlar ve İSG bölümü lisans mezunları eğitimlere katılmak zorunda değildir. Ancak burada bir önemli konuya daha değinmek istiyoruz: İSG alanında yüksek lisans yapanlar ve bölümü lisans düzeyinde bitirenler de B ve A sınıfına yükselmek için eğitimlere katılmak zorundadır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Kaç Saat?
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi kaç saat sorusu meslekte görev almak isteyen kişilerin en sık araştırma yaptığı konular arasında yer alır. Özellikle, çalışan kişiler hem eğitime katılmak hem de çalışmalarına devam etmek ister. Bu nedenle iş güvenliği uzmanlık eğitim süresi hakkında araştırma yapar. İSG uzmanı olmak için eğitimler 3 şekilde karşımıza çıkar. Bunlar; online, teorik ve staj şeklinde gerçekleşir. Online ve teorik eğitimler 90’ar saatten olmak üzere toplamda 180 saattir. Staj süresi ise 40 saattir. Eğitimlerin işleyişi hakkında 2020 yılında bir değişiklik olmuştur. Buna göre yaşanan pandemi nedeniyle isg kursu uzaktan eğitim şeklinde verilecektir. İlerleyen zamanlarda İSG eğitimlerinin işleyişi hakkında bir değişiklik meydana geldiğinde yeniden bilgi vereceğiz.
İş Güvenliği Eğitimi Ücreti
İş güvenliği uzmanlık eğitim süresi kadar eğitim ücreti de merak edilen konular arasında yer alır.
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir kurum olan KARiYER ENSTiTÜSÜ™, en uygun fiyatlar ve ödeme şekli ile İSG kurslarını sizlere sunmaktadır.
İSG Kursu Fiyatları için Hemen aşağıdaki formu doldurun sizi arayalım.
Dönemsel olarak isg kursu ücretleri artış göstermektedir. KARiYER ENSTiTÜSÜ™ İsg Kursu olarak ödemeleriniz ile ilgili daima destek olmaya hazırız.
Son olarak İSG sınavı hakkında bilgi vermek istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği sınavı Öğrenci seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. İş sağlığı ve güvenliği sınavında toplam 50 tane soru sorulur. 50 soru üzerinden 35 ve üzeri sorunun doğru yapılması başarılı olmak için gereklidir. Sınavdan başarısız olan adaylar, bir sonraki sınav döneminde yeniden şansını deneme hakkına sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği uzman adaylarına tanınan sınav hakkı ise sınırsızdır.
